Stiftelsen Pro Artibus jubileumsår

Kommande jubileumsprogram

Elias Björn: As I Lay My Hand (Blue Monochrome)

Blomsterverkstad: Vieno Motors

Ida Koitila: Kunskapens källa (Pool)

 

I år fyller Stiftelsen Pro Artibus 30 år. Vi firar med ett brett jubileumsprogram som sker under året på flera orter i Svenskfinland: Tammerfors, Lovisa, Ekenäs, Helsingfors, Kimito och Vasa

Pro Artibus grundades på initiativ av Svenska kulturfonden år 1989. Den ursprungliga uppgiften var att förvalta och förkovra kulturfondens konstsamling.  Verksamheten har utvecklats mångsidigt under åren och idag innefattar stiftelsens verksamhetsformer samlingsarbete, utställningsproduktion, publikprogram, satsningar inom offentlig konst samt tre residensprogram i Ekenäs och Vasa. Stiftelsen upprätthåller två utställningsutrymmen för samtidskonst: Galleri Elverket i Ekenäs samt Sinne i Helsingfors.

Vårt jubileumsår inleddes i mars med Våffeldagen i Ekenäs och en publik blomsterverkstad med konstnärsgruppen Vieno Motors. I april arrangerades ett heldagsevenemang i Lovisa med konstrundvandring till bl.a. Lovisa stadshus, samt Vieno Motors blomsterbindning på Gråberg seniorhem. Sommaren firades med sommarläger för barn på flera orter; Tammerfors, Vasa och Kimito. Under hösten bjuder stiftelsen bl.a. Svenska Handelshögskolans studerande i Helsingfors på en mediekonstfestival. Ett urval av stiftelsens videoverk från samlingen visas i högskolans publika utrymmen.

Jubileumsåret kulminerar i Vasa den 7-8.11 då Pro Artibus arrangerar Bildstorm 7 – seminariet för svenskspråkiga bildkonstlärare. Under seminariedagarna har publiken möjligheten att delta i festprogram i Vasa:

Torsdagen den 7.11 arrangeras en performance av konstnären Elias Björn på Kuntsis museum för moden konst i Vasa. Elias Björns performance verk As I Lay My Hand (Blue Monochrome) är stiftelsens stora satsning inför jubileumsåret. Verket har producerats av stiftelsen och införskaffas i samlingen. Performancen äger även rum i Tammerfors på Himmelblau den 29.11.

Fredagen den 8.11 inbjuds vasaborna att delta i anarkistisk blomsterverkstad med konstnärsgruppen Vieno Motors. Evenemanget äger rum mitt i Vasa centrum, i det nyrenoverade Espen. Tillställningen är öppen för alla att delta i.

Vi på Stiftelsen Pro Artibus önskar alla varmt välkomna att delta i vårt jubileumsår!

 

 

KOMMANDE JUBILEUMSPROGRAM HÖSTEN 2019

 

25.10 Mediekonstfestival med verk ur samlingen, Svenska Handelshögskolan i Helsingfors

Deltagande konstnärer: Saara Ekström, Gun Holmström, Hanne Ivars, Stefan Otto och Mika Taanila

Adress: Arkadiagatan 22, 00100 Helsingfors

 

6.11 Ida Koitila: invigning av beställningsverk för Vasa Övningsskola

 

7.11 Elias Björn: As I Lay My Hand (Blue Monochrome) på Kuntsis museum för modern konst i Vasa

Kl. 19 | Fritt inträde

Adress: Kuntsi, Inre hamnen, 65100 Vasa

 

8.11 Vieno Motors blomsterverkstad

Kl. 14-16 | Fritt inträde

Adress: Köpcentret Espen, Hovrättsesplanaden 16, 65100 Vasa

 

7-8.11 Bildstorm 7 (seminariet för svenskspråkiga bildkonstlärare)

 

29.11 Elias Björn: As I Lay My Hand (Blue Monochrome) på Himmelblau

Kl. 19 | Fritt inträde

Adress: Finlaysoninkuja 9, 33210 Tammerfors

 

Bild: Stillbild från Elias Björn performance As I Lay My Hand (Blue Monochrome).