Stiftelsen Pro Artibus vill stöda konstnärer redan i det skede då konstverken blir till. Därför är en del av de årliga anslagen för anskaffningar till samlingen reserverade för produktionsstöd, som också Hanne Ivars videotrilogi Power and Glory har fått. Verken färdigställdes 2013–2014 och tillhör nu Stiftelsen Pro Artibus samling. I videoverket behandlas de sociala och politiska faktorer som påverkar oss och de val vi gör. Stop-motion dockanimationerna har en stark emotionell laddning och rik symbolisk betydelsevärld.

 

Så här presenterar filosofie doktor Kati Kivinen de olika delarna i Stiftelsen Pro Artibus samlingspublikation #2 Hanne Ivars: Power and Glory (2018, 31):

I Power and Glory II (2013), som inleder animationsserien, dyker en rödhårig flickdocka in i ett enormt hav av färggrant skräp. Situationen kunde uppfattas som hotande, om det inte varit för flickans glättiga dräkt och den pigga musiken som ackompanjerar händelserna. Det ser ut som om flickan blivit extatisk av konsumtion, och slängt sig i ett brokigt hav som hotar täcka hela världen. Konstnärens berättelse behandlar frågan om vad lycka är, och om det är möjligt att vara lycklig utan att vara rik. Vad kan man tänka sig att en människas inre lycka är?

Power and Glory; Red Carpet (2014) är den andra delen i animationsserien. Till installationen hörde en sprakande röd matta som klyvde galleriets golv itu och färgade hela utrymmet rött. På filmduken vaknar mattan till liv och försöker skaka bort den unga flickan. Mattan kastar sig hit och dit, men flickan hänger modigt kvar och lyckas till slut få ett stadigt grepp om mattans kant. Flickan går ur situationen som vinnare, och som för att fira detta hänger hon sig åt ett vilt framförande av luftakrobatik. Konstnären har berättat om hur hon i samband med arbetet på verket funderade på vikten av att lyckas och uppnå olika mål. Red Carpet beskriver den situation då man avstår från prestationerna och strävan efter framgång. En fråga får vi ändå inget svar på – tar det nya eller verkliga livet vid, då vi hoppar av ekorrhjulet? 

I den sista delen, Power and Glory; Train of Thought (2014), är stämningen drömlik och aningen mer hotande än i de föregående animationerna. I filmen möter två flickdockor på ett gråtande monster, som börjar hota dem. Betraktaren erbjuds två olika händelseförlopp. I det första alternativet kretsar mötet kring självgodhet och själviskhet, medan det andra alternativet visar möjligheten att ta den andra i beaktande och tillsammans skydda sig mot hotet. Verket behandlar frågan om vad hämnd egentligen är – lönar det sig någonsin att hämnas?