Rådhustorget, Ekenäs:

Omspelning

18.8.

En text som är skriven av flera personer kan kallas en samskrivning. I augusti samlas nio bildkonstnärer för att under tre dagar skriva tillsammans på Rådhustorget i Ekenäs. Projektet heter Omspelning.

Omspelning är en skiss i ord och en textuell iakttagelse av Rådhustorget skriven på fem olika språk.

Fredagen den 18 augusti 2017 kl. 12 läser Pia Sandström, Ulrika Gomm, Behzad Khosravi Noori, Moa Franzén, Joanne Lee, Minna Heikinaho, Hami Bahadori, Jaime Mena de Torres och Lena Séraphin den samskrivna texten Omspelning på Rådhustorget i Ekenäs.

Omspelning inspireras av den franske författaren Georges Perec och hans experimentella bok Tentative d’épuisement d’un lieu parisien eller, fritt översatt, Försök att utmatta en plats i Paris från 1975. Perec observerade Saint-Sulpice skvären i Paris genom att göra en förteckning av det han iakttog. Han prövade på att uppmärksamma det betydelselösa och att se det som äger rum då ingenting speciellt händer.

Perec antecknar datum, klockslag, plats (ett visst kafé, en viss bänk) och väder. Han fortsätter sedan genom att skriva en lista av det som sker i hans blickfång. Eftersom Perec återvände under tre efterföljande dagar förvandlades han själv stegvis till en av platsens återkommande figurer. Hans skrivarbete i sin tur förvandlade successivt det han iakttog, skvären blev en text och en sorts förteckning av offentligt rum. Vad förlänar en sådan skriftlig uppställning? Förutom allt det tillfälliga som sker på Place Saint Sulpice, det obetydliga som finner sin plats i listan, träder en poetisk föränderlighet fram i texten.

Omspelning är ett försök att observera och hitta förbindelser. De medverkande konstnärerna skriver tillsammans, är medvetna om de andra som skriver och att de själva befinner sig i någons synfält. De noterar det som sker på torget men även sig själva på torget, sina rörelser, förehavanden och upptäckter. Allt detta blir en gemensam förteckning av tid och rum utan krav på att att förklara och färdigställa.

Bildkonstnär Lena Séraphin skapar konceptet för Omspelning och projektet bearbetas vidare i samband med hennes post doktorala forskning vid Konstfack i Stockholm under hösten 2017. Séraphin har avlagt magisterexamen vid Goldsmiths College i London 1997 och doktorerade vid Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur 2017. Mer information om hennes konstnärliga verksamhet finns tillhanda på websidan lenaseraphin.com eller per epost lena.seraphin@gmail.com

Omspelning formges som en flerspråkig bok som Stiftelsen Pro Artibus ger ut i november under Bokkalaset i Ekenäs.

Omspelning produceras av Stiftelsen Pro Artibus och understöds av Nordisk kulturkontakt samt den spanska ambassaden i Finland.

 

Gångna program

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008