Almska gården, Lovisa:

Feministisk vår

16.2.–29.4.

 

Grupputställning med Birgitta Ara, Cris af Enehielm, J. A. Juvani, Reija Meriläinen och Lena Séraphin.

 

Utställningens konstnärer har inspirerats av feminismens intresse för undangömda maktstrukturer, och av kroppslighetens och identitetspolitikens betydelse inom konsten. Kritiskt tänkande hör ihop med feminism, och är samtidigt en viktig del av det konstnärliga arbetets sökande efter nya tankar och uppfattningar om världen. Den feministiska konstens tradition är på många vis synlig inom samtidskonsten.

Utställningens konstnärer representerar både olika generationer och konstnärliga tekniker. Till påseende finns målningar, skulpturer, videon och installationer. En avsikt har varit att visa den grundläggande betydelse feminismen har för all identitetspolitik, och att samtidigt hedra den strävan efter jämlikhet vi kan se i det finländska samhällets historia. Inom feminismen har det varit viktigt att göra saker annorlunda. Det här tankesättet har inspirerat också samtidskonstnärer, för inom samtidskonsten finns det ett ständigt behov av att kritiskt tolka traditionen.

Feministisk vår är till stora delar samma utställning som under sommaren 2017 visades på Galleri Elverket i Ekenäs under namnet Feministisk sommar. Läs mera om utställningen här.

Utställningen är producerad av Stiftelsen Pro Artibus i samarbete med Stödföreningen för Lovisa Konstcentrum.

 

KOLUMNER

Under Feministisk sommar publicerade vi varje vecka en kolumn under rubriken ”Min feminism”. Dessa har vi nu sammanställt till en digital publikation. Läs den här:

Front700

 

”Med kolumnserien ville vi ytterligare utvidga synvinklarna på feminism. Vi bjöd in skribenter med olika bakgrund att skriva under rubriken ”Min feminism”. Rubriceringen antyder att feminismen har en personlig utgångspunkt. Flera av skribenterna utgår ifrån egna erfarenheter medan andra fokuserar på normer, strukturer och maktordning”. (Sabina Westerholm, vd för Stiftelsen Pro Artibus)

 

PROGRAM

22.4 kl. 14–18 Feministisk konstnärlig cirkelträning för alla åldrar tillsammans med konstnär Heidi Lunabba. Från kl. 18 Klubbkväll med Popupcafé.

 

 

ALMSKA GÅRDEN

Brandensteinsgatan 3, Lovisa
ti–lö 12–17
fritt inträde

Gångna program

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008