Runeberginkadun seinämaalauskilpailu on ratkennut​

I palkinto: Peter Larsson ja Ossian Eckerman ehdotuksella Construction Site for a Colorful Ghost.

 

Svenska litteratursällskapet i Finland, Svenska kulturfonden ja Pro Artibus -säätiö järjestivät keväällä 2020 seinämaalauskilpailun. Tarkoituksena on toteuttaa uusi seinämaalaus Runeberginkatu 50:ssä sijaitsevan rakennuksen julkisivuun. Tilaajan toivomuksena on nostaa esiin ja hyödyntää tätä ainutlaatuista paikkaa kaunistaakseen Töölön kaupunginosaa nykytaideteoksella.

Kilpailuun saapui ehdotuksia kaikista pohjoismaista. Ehdotuksia tuli määräaikaan 31.5.2020 mennessä kaiken kaikkiaan 80 kappaletta.

 

Kilpailun voittajiksi valittiin:

I palkinto (6.000 €)
Peter Larsson & Ossian Eckerman (SVE) ehdotuksella Construction Site for a Colorful Ghost

II palkinto (4.000 €)
Tuija Asta Järvenpää (FI) ehdotuksella Fredrikas morgon

III palkinto (2.000 €)
Jussi TwoSeven (FI) ehdotuksella Huuhkaja_Töölö


Lautakunta perusteli valintaansa seuraavasti: 

1. Peter Larsson Ossian Eckerman (SVE): Construction Site for a Colorful Ghost 
Construction Site for a Colorful Ghost on monimediaalinen teos, joka on ”maalaus joka näyttää valokuvalta veistoksesta”. Teos on monikerroksellinen ja monitasoinen. Vaikka teos on abstrakti, on se tunnistettava eleenä ja siinä on kiinnostava värien käyttö. Teoksen leikkisyys on suurenmoinen ja se soveltuu kaikenikäisille. Teos tuo syvyyttä ja tilallisuutta kohteeseen. Construction Site for a Colorful Ghost on ainutlaatuinen teos, eikä vastaavanlaista teosta ole Helsingin kaupunkikuvassa.

2. Tuija Asta Järvenpää (FI): Fredrikas morgon 
Fredrikas morgon tuo esille kiinteistön edustalla sijaitsevan puun ja teos toimii kaikkina vuodenaikoina. Minimalistinen teos tuntuu keskustelevan ympäristön, vuodenaikojen ja puun kanssa. Teoksen väriskaala ja iiris-tekniikka on tyylikäs. Fredrikas morgon on rauhallinen ja runollinen teos, joka elää taivaan ja valon kanssa.

3. Jussi TwoSeven (FI): Huuhkaja_Töölö
Huuhkaja_Töölö on massiivinen teos joka näkyy kaukaa, mutta on samalla yksityiskohtainen ja toimii yhtä hyvin myös läheltä. Toteutuksen suunnittelussa on hienosti otettu huomioon rakennuksen edessä sijaitseva puu. Värivalinta on toimiva ja erinomainen mustavalkoinen asteikko toimii tässä teoksessa. Teoksen aihe sopii Helsingin kaupungin profiiliin ja vie ajatukset mm. kaupungin jalkapallojoukkueeseen (Huuhkajat).

 

Kilpailun palkintolautakunnassa olivat
Lautakunnan puheenjohtaja: kuvataiteilija Pia Sirén
Lautakunnan jäsenet:
Arkkitehti Sari Viertiö (SAFA)
Kiinteistöpäällikkö Hans Wiljanen (SLS)
Asiamies Åsa Juslin (SKF)
Kuvataiteilija Pekka Kainulainen (STS:n edustaja)
Kuvataiteilija Ilkka Väätti (STS:n edustaja)
Lautakunnan sihteerinä toimi: toimitusjohtaja Nina Toppila, Pro Artibus -säätiö (ei äänioikeutta)


Palkintolautakunta esitti taloyhtiö Runeberginkatu 50 hallitukselle, että ensimmäiselle sijalle valittu työ toteutetaan.

Taloyhtiön kokous päätti viikolla 26, että ensimmäiselle sijalle valittu työ toteutetaan:
Peter Larsson Ossian Eckerman ehdotuksella Construction Site for a Colorful Ghost.

Kilpailun järjestivät: Svenska Litteratursällskapet, Svenska kulturfonden ja Pro Artibus -säätiö. Kilpailu toteutettiin Suomen taiteilijaseuran sääntöjen mukaisesti.

 

II palkinto: Tuija Asta Järvenpää ehdotuksella Fredrikas morgon.

 

III palkinto: Jussi TwoSeven ehdotuksella Huuhkaja_Töölö.

 

 

Kilpailuohjelma

RUNEBERGinkadun seinämaalauskilpailu

Helsinki, Suomi

 

Svenska litteratursällskapet i Finland, Svenska kulturfonden ja Pro Artibus -säätiö järjestävät seinämaalauskilpailun.

Kilpailun hakuaika on päättynyt. Kiitos kaikille osallistujille. Lopullisen päätöksen mukaiset voittajat julkistetaan 18.6.2020.

Asunto-osakeyhtiö Oy Runeberginkatu 50:n, Helsinki, Suomi, julkisivu uudistettiin kesällä 2019, ja Runeberginkadun ja Töölönkadun risteyksessä olevaan päätyseinään tarvitaan uusi seinämaalaus. Ennen uudistusta Runeberginkadun ja Töölönkadun risteyksessä olevassa päätyseinässä on ollut seinämainos. Tilaajan toivomuksena on nostaa esiin ja hyödyntää tätä ainutlaatuista paikkaa kaunistaakseen Töölön kaupunginosaa nykytaideteoksella.

Tilaaja toivoo, että seinämaalauksen muotoilussa huomioidaan ympäristö. Rajatulla tontilla on vaahtera, jonka latvus muuttuu eri vuodenaikoina ja vaikuttaa sen vuoksi fasadin ja seinämaalauksen näkyvyyteen. Lisäksi toivotaan, että huomioidaan kaupunginosan luonne.

Kaikki Pohjoismaissa, toisin sanoen Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa tai Islannissa asuvat ammattitaiteilijat voivat osallistua kilpailuun yksin, työparina tai ryhmänä. Osallistujilla tulee olla aikaisempaa kokemusta seinämaalauksen toteuttamisesta. Hakijoiden kuuluu tutustua kilpailuohjelmaan perusteellisesti voidakseen osallistua.

 

 

KILPAILUOHJELMA JA OHJEET HAKIJOILLE

LIITE 1

LIITE 2

OSALLISTUJALOMAKE

 

 

Lisätietoja Runeberginkadun seinämaalauskilpailusta:

Pro Artibus -säätiö

tuottaja Åsa Lönnqvist, + 358 (0)40 594 0394, asa.lonnqvist(a)proartibus.fi

kuraattori Markus Åström, + 358 (0)41 437 6728, markus.astrom(a)proartibus.fi

toimitusjohtaja Nina Toppila, + 358 (0)40 581 5087, nina.toppila(a)proartibus.fi