Pro Artibuksen kokoelma käsittää yli 1000 teosta alkaen 1900-luvun alusta ja sen koko kasvaa nykytaiteen teoksilla. Se sai alkunsa Svenska kulturfondenin taidekokoelmasta, jota alettiin kartuttaa vuonna 1957. Kokoelma käsittää pääasiallisesti suomenruotsalaisten taiteilijoiden teoksia ja edustaa modernia ja nykytaidetta. Kokoelmassa on erilisia osuuksia, kuten taiteiljoiden omakuvat, Yngve Bäckin, Eva Törnwall-Collinin ja Stig Nyströmin lahjoitusosuudet, julkisia teoksia, RKP:n puheenjohtajien muotokuvakokoelma ja Artist in Residence -taiteilijoiden teoksia.

Heidi Lampenius Sea Stories I, Akryl och bläck på duk, 300 x 250 cm

JULKINEN TAIDE

Julkinen taide tuo kuvataiteen arkeen ja lähelle ihmisiä. Julkisten taideteosten myötä asuinympäristö ja kaupunkikuva monipuolistuvat ja saavat taideteoksien avulla oman asunsa. Julkiset taideteokset vahvistavat paikkojen identiteettiä ja tunnettavuutta, ja ne ovat meidän kaikkien omia. Tämän vuoksi kaikilla onkin niistä oma mielipiteensä. Pro Artibus -säätiö on ollut mukana asiantuntijana monessa julkisen taiteen projektissa.

Prosenttiperiaate uusien rakennushankkeiden yhteydessä merkitsee sitä, että rakennushankkeen kokonaisbudjetista varataan osa (esimerkiksi juuri prosentti) tämän yhteyteen hankittavien taideteosten toteuttamiseen. Ruotsissa tehtiin päätös prosenttiperiaatteesta jo 1937 ja jo 1939 Suomen eduskunta päätti noudattaa periaatetta ainakin merkittävimpien rakennushankkeiden osalta. Myöhemmin periaate vakiintui valtiollisiin rakennushankkeisiin. Kunnallisella puolella esimerkiksi Helsinki päätti vuonna 1991 ottaa prosenttiperiaatteen käyttöön. Monet muut kunnat ovat seuranneet pääkaupungin esimerkkiä.

Pro Artibus -säätiön asiantuntija-avustuksella on toteutettu esimerkiksi seuraavat julkisen taiteen kohteet: Arabianranta (Helsinki), Majblomman (Helsinki), Academill (Vaasa), Mustasaari, Vandahuset (Vantaa), Kristiinankaupunki, Pargashuset (Parainen), Vindängen (Espoo) ja Campus Allegro (Pietarsaari).

Pro Artibus -säätiö on myös pystyttänyt Tammisaareen Helene Schjerfbeckin muistomerkin The Finnish Untuned Bell. Teoksen toteutti norjalaistaiteilija Anne Katrine Dolven vuonna 2010 ratkaistun kansainvälisen kilpailun perusteella, johon osallistui kaiken kaikkiaan 148 ehdotusta. Teos paljastettiin 19.5.2011.

DEPOnointi

 

Pro Artibus -säätiö deponoi taideteoksia yleishyödyllisiin yhteisöihin, joilla on  mieluiten yhteys suomenruotsalaisiin alueisiin ja ruotsinkieliseen toimintaan. Deponoinnit tehdään pääasiassa 10 vuodeksi ja ne ovat ilmaisia. Teokset ovat kaikki peräisin Pro Artibuksen kokoelmasta ja ovat pääsääntöisesti suomalaista nyky- ja modernia taidetta. Säätiö kuljettaa ja ripustaa teokset itse eikä siitä aiheudu kustannuksia. Ainoa deponoinnista seuraava kustannus on teoksen vakuuttaminen täydestä arvostaan, jonka säätiö toimittaa. Teoksen pitkäaikaissijoituksesta tehdään sopimus vastaanottavan tahon ja Pro Artibus -säätiön välillä. Lisätietoja antavat kuraattori Juha-Heikki Tihinen ja amanuenssi Erica Wulff.

Yhteystiedot

 

Juha-Heikki Tihinen

kuraattori
+358 400 688 458
juha-heikki.tihinen@proartibus.fi

Erica Wulff

amanuenssi
+358 04 5623361
erica.wulff@proartibus.fi

 

 

Kaj Nylund

konservaattori
+358 19 2239 014
kaj.nylund@proartibus.fi