Tapahtuma Helsingissä:

Vuoden 1918 perintö – muistoja ja todistajia

15.5.

15. toukokuuta 2018 tulee kuluneeksi 100 vuotta sisällissodan päättymisestä. Videoteoksessaan Punainen perintö, 2017, 22 minuuttia, mediataiteilija Carl Sebastian Lindberg tutkii muistijälkiä, joita hänen isoäidinisänsä osallistuminen sotaan on jättänyt suvun historiaan. Teos esitetään WHS Teatteri Unionissa, Siltavuorenranta 18, tiistaina 15. toukokuuta kello 16.

Lyhytelokuvanäytöksen jälkeen toimittaja Annvi Gardberg, kirjailija Ann-Mari Lindberg ja taiteilija Katriina Rosavaara kokoontuvat keskustelemaan muistamisesta. Keskustelun juontaa filosofi Jonas Ahlskog.

Lyhytelokuva on ruotsinkielinen, suomenkielisellä tekstityksellä ja keskustelu käydään rinnakkain suomeksi ja ruotsiksi. Tilaisuus on maksuton ja päättyy kello 17.45. Ei ennakkoon ilmoittautumista. Teatteriin on esteetön kulku.

Tilaisuuden tuottaa Pro Artibus -säätiö.

Carl Sebastian Lindberg on monipuolinen ja aktiivinen nykytaiteilija, joka työskentelee pääasiassa elävän kuvan ja valokuvan keinoin.Punainen perintö(2017) on tuotettu Pro Artibus -säätiön tuella ja sai ensi-iltansa Galleria Elverketissä näyttelyn Vettä sakeampaa yhteydessä syksyllä 2017.

Punainen perintö käsittelee vuoden 1918 tapahtumien jättämiä jälkiä taiteilijan oman suvun historiassa. Teos käsittelee sitä, miten perheen punaiseen perintöön eri tahoilla on suhtauduttu, ja miten siihen yhä suhtaudutaan. Kenen kertomuksista tulee osa yhteistä historiakäsitystämme ja kuka päättää miten yhteisen historiamme erityisiä ajanjaksoja käsitellään?

Katriina Rosavaara on kuvataiteilija ja kirjailija, jonka näyttely ”Joskus toiste ei minua enää ole (1918)” on esillä Tammisaaressa, Galleria Elverketissä 13.5 asti.

Ann-Mari Lindberg on Carl-Sebastian Lindbergin täti, yksi elokuvan ”Punainen perintö” henkilöistä, päähenkilö Antti Meritähden lapsenlapsi. Hän on myös kirjailija, jonka teoksen Pappa vet bäst viimeisessä luvussa ”Morfars inbördeskrig” esitellään Antti Meritähden vankeuteen liittyvät oikeuden pöytäkirjat.

Annvi Gardberg työskentelee toimittajana Svenska Ylellä. Hän kirjailijana ajankohtainen julkaisulla Över branten – bröder i krig 1917–1918.

Keskustelun juontaa Jonas Ahlskog, filosofian tohtori joka myös on järjestänyt Folket bildningsförbundin filosofiakahviloita Turussa. Tällä hetkellä Ahlskog toimii post doc-tutkijana Åbo Akademilla, Koneen säätiön rahoittamassa projektissa Klasskamp på svenska: Språk och identitet i den svenskspråkiga arbetarrörelsen i Finland under 1900-talet.

 

Kuvana stillkuva Lindbergin teoksesta Punainen perintö, 2017.

 

 

Mennyt ohjelma

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014