Raatihuoneentori, Tammisaari:

Uusintaotto

18.8.

Useamman henkilön kirjoittamaa tekstiä voidaan kutsua yhteiskirjoitukseksi.

Elokuussa yhdeksän kuvataiteilijaa kokoontuu Raatihuoneentorille Tammisaareen kirjoittamaan kolmen päivän ajan yhdessä. Projekti on nimeltään Uusintaotto.

Uusintaotto on viidellä eri kielellä kirjoitettu sanallinen luonnos ja tekstuaalinen havainto Raatihuoneentorista.

Perjantaina 18. elokuuta 2017 klo. 12 lukevat Pia Sandström, Ulrika Gomm, Behzad Khosravi Noori, Moa Franzén, Joanne Lee, Minna Heikinaho, Hami Bahadori, Jaime Mena de Torres ja Lena Séraphin yhdessä kirjoittamansa tekstin Raatihuoneentorilla Tammisaaressa.

Projektin innoituksena on ranskalainen kirjailija Georges Perec ja hänen kokeellinen teoksensa Tentative d’épuisement d’un lieu parisien, joka voitaisiin kääntää Yritys uuvuttaa pariisilainen paikka vuodelta 1975. Perec havainnoi Pariisin Saint-Sulpice-aukiota tekemällä muistiinpanoja näkemästään. Hän pyrki havaitsemaan huomaamattomia asioita ja näkemään sen mitä tapahtuu, kun mitään erityistä ei tapahdu.

Perec aloittaa merkitsemällä muistiin päivämäärän, kellonajan, paikan (esimerkiksi jokin kahvila tai tietty penkki) sekä säätilan. Hän jatkaa luetteloimalla näkökentässään tapahtuvia asioita. Koska Perec palasi paikalle kolmena perättäisenä päivänä tuli hänestä itsestäänkin vähitellen yksi paikan toistuvista hahmoista. Hänen kirjoituksensa puolestaan muutti sitä mitä hän havaitsi, aukiosta tuli teksti ja eräänlainen inventaario julkisesta tilasta. Entä mitä tällainen kirjallinen luetelma ilmaisee? Kaikkien Place Saint-Sulpicella tapahtuvien tilapäisyyksien ja muiden lueteltujen merkityksettömyyksien ohella tekstiin pujahtaa mukaan alttius muuttua.

Uusintaotto on yritys havainnoida ja löytää yhteyksiä. Projektiin osallistuvat taiteilijat kirjoittavat yhdessä, ovat tietoisia toisistaan ja siitä, että ovat itse jonkun toisen näkökentässä. He panevat merkille torin tapahtumat mutta myös itsensä torilla, omat liikkeensä, tekemisensä ja havaintonsa. Kaikesta tästä syntyy yhteinen inventaario ajasta ja tilasta ilman vaatimusta selittää tai saada teksti lopullisesti valmiiksi.

Uusintaotto-projektin konseptin on luonut kuvataiteilija Lena Séraphin, joka syksyn 2017 aikana työstää projektia edelleen post-doc-tutkimuksessaan Tukholman Konstfackissa. Séraphinilla on maisterin tutkinto Lontoon Goldsmiths’ Collegesta vuodelta 1997, ja hän on väitellyt tohtoriksi Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta vuonna 2017. Lisätietoa hänen taiteellisesta toiminnastaan saa vierailemalla hänen kotisivuillaan lenaseraphin.com tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen lena.seraphin@gmail.com

Uusintaotto ilmestyy monikielisenä kirjana, jonka Pro Artibus -säätiö julkistaa marraskuussa Bokkalaset-kirjallisuustapahtumassa Tammisaaressa.

Uusintaotto on Pro Artibus -säätiön tuottama. Sitä ovat tukeneet Pohjoismainen kulttuuripiste ja Espanjan Suomen suurlähetystö.

 

Mennyt ohjelma

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014