Mirage

17.4.–2.10.

Juan Betancurth (COL/US) & Daniel Neumann (D/US)
Tanja Koponen

Sinne —-> Viherpaja

17.4.- 2.10.

Näyttely Mirage vie Sinnen oman fyysisen tilansa ulkopuolelle vierailemaan puutarhakeskus Viherpajassa Vantaalla. Näyttely koostuu kahdesta paikkasidonnaisesta installaatiosta, jotka näyttelyn aikana vaihtavat muotoaan.

Mirage poikkeaa gallerianäyttelyiden kaavasta, jossa rytmi ja esittäminen on sopeutettu markkinoiden ja uutuusarvojen mukaisiksi. Miragessa taidetta seurataan pidemmän aikaa ja sen annetaan elää vapaasti yhä yhteydessä taiteilijoihin ja ympäröivään ympäristöönsä. Yksinomaan lopputuotteiden esittämisen sijaan taiteilijat jatkavat teostensa muokkaamista ja työstämistä näyttelyn aikana. Gallerioille tunnusomaisesta white cube -tyylisestä staattisesta ympäristöstä poiketen, kasvihuone asettaa taiteen jatkuvan vaihtelun ja muutoksen kohteeksi. Kuvaan astuu tekijöitä, joihin emme suoranaisesti voi vaikuttaa. Valolla, äänillä, lämpötiloilla ja kiertokululla tulee tässä olemaan keskeinen asema, ja ne tulevat jättämään installaatioihin jälkensä samalla kun värittävät itse taidekokemusta.

Daniel Neumann ja Juan Betancurth ovat Miragea varten kehittäneet teoksen In a Myth of the Actual. Aikaisempien yhteistöiden tavoin tämäkin teos sisältää jo olemassa olevan ympäristön elementtejä, rakennelmia ja tunnelmia. Neumann ja Betancurth aloittavat purkamalla ja erittelemällä nykytilan, paikan sekä alkutekijät ja synnyttävät sitten niistä uuden rakenteen, joka noudattaa uusia sääntöjä. Ääni on työparin installaatioissa tärkeä elementti, ja teoksessa In a Myth of the Actual siitä on kävijään värähtelyllä ja resonanssilla reagoivin moduulein tehty taktiili materiaali. Taiteilijat tulevat ensimmäistä kertaa seuraamaan ja käyttämään teostaan Internetin välityksellä. Neumann tulee näyttelyn aikana sisäänkirjautumalla käyttämään ääni-installaatiota ja tilaa soittimena live-esiintymisissään muualla maailmassa.

Teoksessaan I Made This for You Tanja Koponen on taas kerran onnistunut luomaan taideteoksen, joka murtaa käsitystä perinteisestä taiteesta. Koposen teos on hyvin näkemyksellinen ja omaehtoinen. Hän on antanut asentaa pienen kasvihuoneen luontoon Viherpajan äärelle. Koposen kasvihuoneeseen pääsee löytämällä ulos oikeasta ovesta Viherpaja-kompleksissa. Kasvihuone muistuttaa virhettä kuvassa, väärin sijoitettua häiriötä, jolta ei kuitenkaan saata ummistaa silmiään. Tanja on kiinnostunut kasveista ja ihmisen suhteesta niihin. Teos käsittelee tarvettamme hallita luontoa ja pakottaa se osaksi kysynnälle ja tarjonnalle rakentuvaa järjestelmäämme. Teoksessa Koponen siirtää ajatusmallin vapaasti kasvavaan luontoon, ja pyrkii käänteisesti vastaamaan sen tarpeisiin hoitamalla huoneessa olevia kasveja koko näyttelyn ajan.

Näyttelyn englanninkielinen nimi Mirage tarkoittaa kangastusta, optista ilmiötä, jossa valo heijastuu ja taittuu ilman erilämpöisten kerrosten läpi. Kangastuksesta voi joskus nähdä taivaanrannan taakse, tai siitä voi muodostua peilikuvia, joissa maisema näkyy ilmassa ylösalaisin. Myös Miragen lähtökohta on tämän tapaisessa vääristymässä. Taideteosten ja ympäristön raja hämärtyy, jolloin siirtymästä tulee petollinen. Mistä taide alkaa ja mihin se loppuu? Mitä tapahtuu varsinaisen nähdyn ja koetun taustalla?

Näyttely on osa MOBIUS-hanketta ja on toteutettu yhteistyössä Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin kanssa.

Viherpaja
Meiramitie 1
01510 Vantaa
Auki:
ma-pe klo. 8-19 (Toukokuu: klo. 8-20)
la-su kl 9-17

viherpaja.fi
m0bius.net
danielneumann.org
juanbetancurth.com
tanjakoponen.com

Markus Åström
Kuraattori

Mennyt ohjelma

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014