HAM, Helsinki:

Eva Törnwall-Collin

10.2.–7.5.

 

Eva Törnwall-Collinin tuotantoa laajasti esittelevä näyttely avautuu HAMissa.

HAM Helsingin taidemuseon ja Pro Artibus –säätiön tuottama näyttely on laaja läpileikkaus Eva Törnwall-Collinin (1896–1982) tuotannosta. Näyttelyn yli 50 teosta valottaa taiteilijan tuotannon eri puolia painottuen vangitseviin aikalaiskuvauksiin ja sisäisiä maailmoja kuvaaviin muotokuviin. Esillä ovat myös Törnwall-Collinin maineikkaat ja palkitut kilpailuehdotukset Kansallisteatterin monumentaalimaalauksiksi.

Eva Törnwall-Collin oli monipuolinen ja omaperäinen modernisti. Hän maalasi maisemia, asetelmia ja erityisesti ihmisiä. Osa muotokuvilta näyttävistä teoksista saattaa olla fantasiaa, sillä mystiikasta kiinnostunut taiteilija tuo niissä näkyviin toisessa todellisuudessa olevia henkilöitä. Törnwall-Collinin tuotannosta löytyy paljon omakuvia, joissa hän on kuvannut erilaisia minuuksia ja itseään erilaisissa rooleissa. Hän korosti taiteensa perustuvan ulkoisen ja sisäisen kokemuksen yhteensovittamiseen. 

Näyttelyn taustalla on taidehistoriallinen nykytutkimus, joka nostaa esiin sukupuolensa takia paitsioon tai unohduksiin joutuneita taiteilijoita. Eva Törnwall-Collin on yksi heistä. Hänen taidettaan vertailtiin puolisonsa, taidemaalari Marcus Collinin taiteeseen, ja se koettiin usein epäitsenäiseksi ja heikompilaatuiseksi. Törnwall-Collin sai kuitenkin jo eläessään revanssin arvostelijoistaan sijoittumalla vuonna 1932 kolmanneksi Kansallisteatterin katsomon kattomaalauskilpailussa ja toteutettuaan myöhemmin Svenska Teaternin lämpiömaalaukset. 

Taiteilijana Eva Törnwall-Collin oli muutenkin poikkeuksellinen. Hän oli kiinnostunut modernismista, opetti Rudolf Steinerin värioppia ja oli vakaumuksellinen antroposofi. Törnwall-Collin piti seitsemän yksityisnäyttelyä ja osallistui vuosina 1915–1981 lukuisiin ryhmänäyttelyihin sekä Suomessa että ulkomailla. Hänen teoksiaan ei ole esitelty tässä laajuudessa Taidesalongissa vuonna 1983 pidetyn muistonäyttelyn jälkeen.

Näyttely on osa sarjaa, jossa HAM esittelee uutta suomalaista taidehistorian tutkimusta. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan ensimmäinen kirja Eva Törnwall-Collinin taiteesta. Suurin osa näyttelyn teoksista kuuluu Pro Artibus -säätiön kokoelmiin. Näyttelyn on koonnut säätiön kuraattori FT Juha-Heikki Tihinen.

 

Juha-Heikki Tihisen ilmainen kuraattorikierros 23.2 klo 17.30. Soveltuu kaikille. Ei ilmoittautumista.

HAM Helsingin taidemuseo
Tennispalatsi, Eteläinen Rautatiekatu 8, 2. krs

Avoinna: ti-su 11-19, ma suljettu

Vapaa pääsy

www.hamhelsinki.fi

Mennyt ohjelma

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014